KONSUMSI ZA’FARON DAN KEMENYAN PUTIH SUNNAH NABI MUHAMMAD SAW

Di riwayatkan dari Ummu Salamah yang bermaksud ”Rasullullah Saw memerintahkan kami para wanita muslimat supaya meminum za’faron dan melumurkan pada badan ketika datang haid,nifas atau berpenyakit.”
Ibnu Sina juga pernah berkata yang bermaksud siapa yang mengamalkan minum za`faron, mereka tidak akan terkena stroke.

Saidina Ali k.w. pernah berkata yang bermaksud “Lazimlah dengan meminum za`foran kerana ia mencegah segala penyakit.” Imam Ali Ridha (sa) berkata:

“Berilah makanan dari luban kepada isterimu yang sedang hamil. Jika bayi didalam perut isterimu itu laki-laki ia akan menjadi orang yang alim lagi pemberani. Jika ia perempuan ia akan bagus fisiknya dan besar pinggulnya sehingga kelak menjadi bahagian yang baik bagi suaminya”.- Muhammad Bin Ya’qub (Al-Wasail 15:136, hadis ke 2) Imam Ali bin Musa Ridha a.s. berkata, Artinya: Berikanlah luban kepada isteri kalian yang sedang mengandung. Jika bayi yang dikandungnya itu laki-laki, maka anak tersebut akan menjadi anak yang cerdas, pandai, dan pemberani. Dan jika bayi yang kandungnya itu perempuan, maka anak itu akan menjadi cantik paras dan budi pekertinya, serta akan dihormati oleh suaminya.[35] Rasulullah SAW bersabda, Artinya: Berilah luban (kemenyan Arab) kepada isteri kalian yang sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungnya. [34]

Imam Sayuti dalam kitabnya al-Rahmat Fi al-Tib Wal Hikmah berkata bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Wahai kalangan yang mengandung (wanita), perkenalkanlah kepada anak-anakmu semasa mereka di dalam perut kamu, kemenyan putih (luban) dengan memberi makannya, kerana sesungguhnya ia menambahkan hafalan dan kecerdasan (riwayat al-Dailami)

Luban disebut juga sebagai kundur zikri. Luban dikenali umum oleh orang Arab sejak dahulu kala sebagai makanan kecerdasan pikiran. Banyak riwayat di antaranya dalam kitab “Tib Al-Nabawi” m.s 355 menyebutkan riwayat dari Ibnu Abbas r.h. Anas r.a. Dan Saiyidina Ali k.w. Maksudnya :

“ Diriwayatkan dari Saiyidina Ali k.w. bahawa dia menyatakan kepada seorang lelaki yang mengadu kepadanya tentang masalah penyakit lupa. Lalu Saiyidina Ali k.w. menyuruh ia menggunakan libanah, kerana libanah dapat menguatkan hati serta MENGHILANGKAN KELUPAAN”

Nabi SAW berpesan supaya beramal dengan luban untuk kecerdasan akal anak-anak dan menguatkan ingatan bermula di dalam kandungan lagi.

Rasulullah SAW bersabda: “Berilah minuman luban kepada isterimu yang sedang hamil, kerana ia dapat menambah kecerdasan akal anakmu.”-Kitab Thibbun Nabawi.

Sejarah menyatakan bahawa Imam Syafie yang amat terkenal dengan kekuatan daya ingatannya selalu mengamalkan memakan Libanah sehingga akhir hayat beliau. Setelah meninggal dunia didapati sisa Libanah masih berada di celah-celah gigi al Imam Rahimatullah.

Catatan: yang dimaksud adalah kemenyan putih/kemenyan arab, bukan kemenyan jawa.

SALAM PANJENENGAN MONGGO

by, Rezky Cool ( Ahdiyani bin Adam )
Rezky_Cool@yahoo.co.id


Sumber
Artikel Selanjutnya Artikel Sebelumnya
Post Terkait :
Gratisan,Kejawen,Spiritual